2015

Open repetitie op 18 januari

Op zondag 18 januari om 14:00 uur opent Funktioneel Naakt de deuren van haar repetitielokaal aan de Haverkamp 250 in Den Haag om iedereen die dat wil een kijkje in de keuken te geven. Er wordt gewerkt aan scènes uit de voorstelling “Puck en Julia” en er is gelegenheid om acteurs en regisseur te bevragen over de specifieke werkwijze van Funktioneel Naakt. Gezien het beperkte aantal mensen dat naar binnen kan horen we het graag van tevoren als je komt. Stuur een mailtje naar info@funktioneelnaakt.nl met je naam en met hoeveel mensen je komt. We zien je graag!

Ter voorbereiding alvast een korte inleiding op de theatergroep en de voorstelling: twee citaten uit de speech die artistiek leider Laurens de Groot in de zomer van 2014 gaf bij de oprichting van Funktioneel Naakt.

“Met de voorstellingen van Funktioneel Naakt wil ik een maximaal beroep doen op de verbeeldingskracht van het publiek. De film moet zich in hun hoofd opspelen. Zelf ben ik altijd groot fan geweest van “kaal theater”, van die voorstellingen waarin het vooral de acteurs zijn die het leeuwendeel van het werk doen, zonder al teveel poespas. Dat het hun emoties, gedachtes en handelingen zijn die het verhaal vertellen, die maken dat ik geraakt wordt. Dat is wat ik wil als ik zelf naar theater kijk: geraakt worden. Die stijl, die manier van theatermaken, heb ik met Funktioneel Naakt in het extreme getrokken: alles weglaten wat niet strikt noodzakelijk is. Wat is de essentie van dit personage? Hoe laat ik het publiek naar binnen kijken? Dat zijn essentiële vragen voor een acteur.”

“Onze eerste voorstelling wordt “Puck en Julia”, een verhaal over twee acteurs die verplicht naar het zomerhuisje van hun regisseur moeten, omdat hij ontevreden is over hun prestaties. De afzondering zal hen de nodige rolverdieping moeten opleveren. Puck en Julia zijn beste vrienden en spelen in de bewuste voorstelling geliefden. Niet voor het eerst, maar er broeit iets onder de oppervlakte dit keer. Want bestaat man-vrouw-vriendschap eigenlijk wel? En zo ja, overleeft die vriendschap dan een weekend in een zomerhuisje?

De thematiek van de man-vrouw-vriendschap fascineert mij enorm, omdat de meningen erover zo uit elkaar liggen. Interessant genoeg lijken het vaak de vrouwen te zijn die zich er het meeste zorgen over maken en mannen juist veel minder, wat de angst van de vrouwen juist weer bevestigd. Een vreemde cirkelredenering, eigenlijk. Maar relaties in het algemeen zijn buitengewoon studiemateriaal. Er zijn zoveel manieren van “houden van”. Bij Puck en Julia vond ik het interessant om te onderzoeken of een vriendschap standhoudt als je, ook al is dit fictie, elkaar steeds maar weer de liefde moet verklaren. Hoeveel van die gespeelde liefde sluipt er dan in de werkelijke liefde die je als vrienden voor elkaar voelt? De voorstelling geeft daar een antwoord op. Maar ook weer niet. De waarheid blijft immers subjectief.”